Home » Recepten » Lekker Anders » Appelkruimeltaart

Appelkruimeltaart

Appelkruimeltaart
Voor sommige dagen MOET ik gewoon iets bakken. Dat is dan geen kwestie van willen, maar sommige dagen zijn gewoon zo speciaal, dat je ze niet voorbij kan laten gaan zonder een zelf in elkaar geprutst kunstwerkje.

Helaas lijken die dagen altijd zo uit te komen, dat er ook iets ‘speciaals’ gedaan moet worden om het te vieren (alsof het nog niet feestelijk genoeg is, om gewoon een stukkie gebak naar binnen te schuiven), en bedenken we om erop uit te gaan. Natuuurlijk is het verschrikkelijk leuk om erop uit te trekken, maar ik laat me er niet door uit het veld slaan. Dit jaar vierden mijn vriend en ik dat we al weer zes jaar samen waren, en ter ere van deze gelegenheid besloten we onszelf naar de Zuiderburen te begeven, om het prachtige Antwerpen aan te doen. Ik bedacht mezelf dat mijn vriend verzot is op appeltaart, in een poging iets te bedenken dat ik voor hem (en mezelf) kon bakken wat we mee zouden kunnen nemen. Na wat gespeur op internet bedacht ik flanste ik deze heerlijke appel-kruimel-taart-koekjes, die echt een aanrader zijn voor iedereen die een fan is van weinig werk en appeltaart.

Appelkruimel MjamTaart 2

Benodigdheden

  • 200 g boter
  • 100 g basterdsuiker (of meer naar smaak)
  • 100 g havermout
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 kleine appels
  • 50 g suiker
  • kaneel naar smaak
  • poedersuiker ter decoratie
  • 1 bakblik van ±30×30 of een kleine bakplaat

 

Verwarm de oven voor op 180 graden celcius.

Schil en versnipper de appel en meng met de (gewone!) suiker en kaneel, zodat je en appeltaartvulling krijgt. Let erop dat de stukjes goed klein worden, anders is het lastig om het over de bodem te verdelen. Je kunt ook rozijnen toevoegen.

Smelt de boter in de magnetron en los hier de suiker in op. Roer hier met een vork de havermout doorheen, totdat deze al de boter heeft opgenomen. Voeg als laatste het bakmeel toe, het zal dan vanzelf een kruimelige substantie zijn. Gebruik tweederde om goed aan te drukken op de bodem, en verspreid hier de appeltaartvulling overheen. Daarna kun je (met losse pols) de overgebleven kruimels er overheen strooien.

Appelkruimel MjamTaart 3

Bak tenminste 40 minuten, en houd je gedurende die tijd goed bezig, want het ruikt heerlijk. Als je de koek in stukjes wilt snijden, moet je dat doen terwijl deze nog warm is, je kan dan al vrij snel (met een platte spatel) de koek van de plaat afhalen en op een minder warm oppervlak knapperig laten worden. Verpak de koek pas als deze goed is afgekoeld, anders zal ze haar knapperigheid verliezen.

Mocht je net als ik geen geduld hebben, dan kun je deze koek ook prima warm eten… ik denk dat deze ook heel lekker is met een bolletje kaneel ijs erbij…

Appelkruimel MjamTaart 4

Liefs, Eva Maria